Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor


Vinarska ulica 14
2000 Maribor


Tel: +386 (0)2 2284952
Fax: +386 (0)2 2519482
www.kon-cert.si
info@kon-cert.si

Biofach in Vivaness 2014

Biofach in Vivaness 2014

BIOFACH IN VIVANESS 2014

V letu 2014 nadaljujemo tradicijo dvodnevnih strokovnih ekskurzij z ogledom sejma Biofach in Vivaness. Tokratni sejem Biofach 2014 je bil poseben, praznovali so namreč 25-obletnico sejma. Ob tem jubileju so bile predstavljene številne novosti in posebne teme sejma, kot so: so ribja tržnica, MUNDUS VINI BioFach & Vinoteque, bar z oljčnim oljem, degustacije kave, siri in Trend 2014: Vegan. Sejem Vivaness v ločeni hali pa predstavlja naravno in ekološko kozmetiko.

Za letošnji obisk Nemčije smo izbrali dve eko kmetiji, ki se odlikujeta po svoji drugačnosti. Prva kmetija, na kateri smo se bomo ustavili, je Biolandhof Kreppold, Wilpersberg 1, 86551 Aichach (www.biolandhof-kreppold.de). Kmetija je članica združenja Bioland in od leta 1982 kmetujejo ekološko. So tudi demonstracijska kmetija za ekološko kmetijstvo v okviru programa nemškega ministrstva za kmetijstvo. Ključna dejavnost kmetije je ekološko poljedelstvo. Imajo 78 ha obdelovalnih površin in 22 ha travinja. Pridelujejo krušna žita: pšenico, rž, piro in oves, ki jih prodajo regionalnim mlinom in pekarnam. V kolobarju sejejo še koruzo za zrnje, sladkorno peso ali rdečo peso in korenje. Imajo tudi 30 glavo čredo krav dojilj pasme nemški Angus, trgovino na kmetiji, ukvarjajo se z umetnostjo in še precej drugih zanimivosti bomo videli pri njih.

 Za tem smo obiskali še posestvo Schloss Hohenkammer, Schloßstraße 20, 85411 Hohenkammer  (www.schlosshohenkammer.de). V okviru grajskega posestva deluje ekološka kmetija Gut Eichethof. Kmetija je od leta 1992 članica eko združenja Naturland. Od takrat dalje si kmetija tlakuje svojo pot drugačnosti. Njihovo osnovno poslanstvo je ekološko semenarstvo in kmetija je največji pridelovalec ekoloških semen na Bavarskem. Kljub temu pa na kmetiji pridelujejo tudi ekološko zelenjavo, zelišča in gojijo eko purane in govedo pasme nemški Angus, imajo svojo destilerijo in trajnostni gozd. Vsi pridelki in les so namenjeni za oskrbo gradu Hohenkammer, kjer je seminarski center in restavracija. 

Partnerji
Partnerji
Zaščitni znaki
Zaščitni znaki