Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor


Vinarska ulica 14
2000 Maribor


Tel: +386 (0)2 2284952
Fax: +386 (0)2 2519482
www.kon-cert.si
info@kon-cert.si

Demeter izobraževanje v Švici, Dornach 8.-10.2 2013

Demeter izobraževanje v Švici, Dornach 8.-10.2 2013

Izobraževanje svetovalcev, mentorjev, kontrolorjev in certifikacijskega odbora v Švici, Dornach 8.-10.2 2013

 

Izobraževanje sta vodila dr. Reto Ingold iz Dornacha v Švici, vodja certifikacijskega odbora (AC) pri Demeter International in Maja Kolar, strokovna vodja pri Zavodu Demeter Slovenija.

 

Prvi dan smo si ogledali proizvodnjo ekološke kozmetike WELEDA. Ogledali smo si zeliščni vrt, kjer so nam predstavili paleto zelišč, ki jih uporabljajo v svoji proizvodnji. Njihov moto je,  proizvajati kozmetiko v »Harmoniji z naravo in človeškim bitjem«. Začetki proizvodnje segajo v leto 1921, v čas delovanja Dr. Rudolfa Steinerja in Dr. Ite Wegman. V Weledi smo si ogledali tudi hišno lekarno za homeopatske pripravke. Vsak dan pripravijo Homeopatska zdravila izrecno po naročilu zdravnikov in jih razpošljejo naokoli. Ogled smo zaključili z obhodom v proizvodnji in krajšim predavanjem, kjer so nam predstavili zgodovino in delovanje podjetja. V poznih večernih urah smo se udeležili še predavanja na svetovni  kmetijski konferenci biodinamikov z naslovom »Gradnja trajnostnega prehranskega sistema«, predaval je gospod Patrick Holden, v angleščini.

 

Drugi dan smo si ogledali kmetijo Bismatterhof, kjer se ukvarjajo s pridelavo in dostavo zelenjavo. Prodajajo jo predvsem prebivalcem Basla po sistemu dostave zabojčkov. Ogled smo pričeli s krajšim predavanjem upravnika kmetije, nato smo si ogledali celotno kmetijo in prostore za pripravo zelenjave, skladiščenje, siljenje radiča in rastlinjake.

Nadaljevali smo z ogledom DOK znanstvenih poskusov, kjer nas je vodil Dr. Reto Ingold. Gre za primerjavo treh načinov pridelave, na enako veliki površini, z enakimi agrotehničnimi ukrepi iste kulture, po biodinamični, ekološki in konvencionalni metodi.

V popoldanskih urah smo si ogledali še pripravo hrane v Kliniki Ite Wegman. Prikazali so nam jedilnike in postopke skladiščenja in priprave hrane.Sledilo je predavanje Dr. Reta Ingolda o rezultatih znanstvenih poizkusov v DOK-u in o »Upravljanju in zaščiti blagovnih znamk Demeter International (DI)«. Zvečer smo imeli prosto za individualne ogled Basla.

 

Tretji dan smo pričeli z ogledom okolice in zgradbe Gotheanuma. Z gradnjo Goteheanuma je v letih svojega delovanja na tem področju pričel Dr. Rudolf Steiner. Prva zgradba je bila lesena in jo je uničil požar. Na istih temeljih je zgrajena današnja zgradba, kjer poteka vsako leto svetovana kmetijska konferenca. Popoldan smo nadaljevali z ogledom podjetja NATURKRAFTWERKE, lastnik je Antonius Conte. Gospod je umetnik, ki se je odločil, da se bo pričel ukvarjati s predelavo ekološke hrane. Predstavil nam je zanimivo paleto ekoloških živil, ki jih proizvaja in osnutek kuharske knjige o načelih zdrave, ekološke priprave hrane. V poznih večernih urah smo se odpravili proti Sloveniji.

Partnerji
Partnerji
Zaščitni znaki
Zaščitni znaki