DEMETER "biološko-dinamično kmetovanje"
Za varno prihodnost
DEMETER

DEMETER "biološko-dinamično kmetovanje"

Ponudite najboljše iz narave!

Potrošniki se vse bolj zavedajo prednosti naravne pridelave živil, zato tudi povpraševanje po tovrstnih pridelkih raste. Izkoristite ta trend in pridobite certifikat za biološko-dinamično kmetovanje. Le tako boste lahko trgu dokazali, da so vaši pridelki resnično pridelani v skladu z biološko-dinamičnim kmetovanjem in jim dodali najvišjo vrednost.

V Inštitutu KON-CERT Maribor vam nudimo storitev kontrole biološko-dinamične pridelave in predelave, saj smo za to dejavnost pooblaščeni s strani Demeter International.

Biološko-dinamično kmetovanje je najbolj zahtevna metoda ekološke pridelave, saj so njegove zahteve predpisane v standardih Demeter, ki so še strožji od predpisov ekološke pridelave. Gre za sonaravno metodo kmetovanja, ki upošteva poleg ekoloških metod kmetovanja tudi zakonitosti naravnega gibanja Zemlje in letnih časov. Metodo pridelovanja je utemeljil leta 1924 filozof in znanstvenik Dr. Rudolf  Steiner in zagotavlja ohranjanje trajne plodnosti tal, ekološko ravnotežje in zdravje, reprodukcijske sposobnosti rastline, ki predstavljajo vir zdravja v prehranski verigi živalim in človeku. Biološko-dinamično pridelani kmetijski pridelki in predelana hrana, ki jo na trgu srečujemo pod blagovno znamko Demeter, le-ta se uporablja od leta1928, je pojem odlične hrane.

Biološko-dinamično kmetovanje je neposredno vezano na naravne vplive, ki se časovno spreminjajo. Kmetje uporabljajo ekološka in biološko-dinamično pridelana semena in sadilni material, kompost za gnojenje ter razne pripravke za rastline:

 • Kompostne pripravke iz baldrijana, regrata, hrastovega lubja, koprive, kamilice in rmana.
 • Pripravke za škropljenje: gnoj iz roga, kremen iz roga, pripravek iz kravjeka po Mariji Thun.
 • Sredstva, kot so čaji ali izlužki iz baldrijana, regrata, hrastovega lubja, koprive, kamilice, rmana in njivske preslice.
 • Druge pripravke, sežiganje in dinamiziranje proti škodljivcem in plevelom.

Biološko-dinamično kmetovanje poteka v skladu s strogimi predpisi standarda Demeter in temelji na samozadostnem pridelovanju hrane v zaključenem krogu znotraj kmetije z upoštevanjem naslednjih načel:

 • Osnova biološko-dinamičnega kmetovanja so ekološko in biološko-dinamično pridelana semena in sadike.
 • Skrb za biotsko pestrost in ohranjanje kulturne krajine.
 • Prepoved rabe gensko spremenjenih organizmov, razkuženih semen, umetnih gnojil, pesticidov in drugih kemičnih sredstev.
 • Obvezno kolobarjenje.
 • Obvezna reja živali na kmetiji.
 • Uporaba organskih gnojil, živalskega gnoja v obliki komposta.
 • Uporaba biološko-dinamičnih pripravkov izdelanih iz zdravilnih zelišč (kamilica, kopriva, regrat…) in mineralov za krepitev rastlin, izboljšanje rodovitnosti zemlje in zmanjšanje pojava bolezni in škodljivcev. Za biološko-dinamične pripravke se uporabljajo sestavine iz mineralnega, rastlinskega in živalskega sveta.

Dodajte s certifikatom vrednost tudi vašim pridelkom iz biološko-dinamične pridelave!

Partnerji
Partnerji
Zaščitni znaki
Zaščitni znaki