Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor


Vinarska ulica 14
2000 Maribor


Tel: +386 (0)2 2284952
Fax: +386 (0)2 2519482
www.kon-cert.si
info@kon-cert.si

Prvi sejem **BIO OSTERREICHE**

Prvi sejem **BIO OSTERREICHE**

 

Letošnjo jesen smo pripravili zanimivo potovanje v Avstrijo, ki je nam najbližja »bio dežela«. Avstrijci so namreč organizirali svoj prvi »bio sejem«, ki je bil 15. in 16. novembra 2015 v mestu Wieselburg. Na sejmu se je predstavilo 160 razstavljalcev s svojimi bio živili, oblačili, kozmetiko in drugimi bio proizvodi, izvedenih pa je bilo več delavnic in strokovnih dogodkov.
Na sejmu so sodelovale tudi podporne institucije; certificikacijski organi, društva in svetovalne organizacije. Več informacij o sejmu in program dogajanja lahko najdete na spodnji povezavi:
http://www.messewieselburg.at/bio_messeprogramm.php?1
Na poti do mesta Wieselburg smo si ogledali še dve zanimivi posestvi z ekološko pridelavo in predelavo. 
Podjetje Sonnenwind Bio KG se nahaja na Gradiščanskem v vzhodni Avstriji. Značilno za to regijo je, da tam uspeva skoraj vsaka kultura, zahvaljujoč posebnim podnebnim razmeram in najvišji možni kakovosti tal.
Sonnenwind Bio KG je kmetija, ki jo od leta 1988 vodi ekološki kmet Viktor Michlits. Na 400 ha površin v Avstriji in na Madžarskem pridelujejo ekološko zelenjavo, ki jo predelujejo v lastnem obratu v Wallernu. 
V Sonnenwindu pripravljajo tudi številne ekološke zelenjavne juhe, npr. čebulno juho, bučno juho….in juho za hujšanje. 
Za juhe uporabljajo izključno posušeno ekološko zelenjavo in malo soli. Maščob, kvasa in drugih ojačevalcev okusa v njihovih juhah ni. 
Poleg sušenja sadja, zelenjave in zelišč je Sonnenwind Bio KG specializiran tudi za pripravo surovih začimb in začimbnih soli. Izbor se nenehno širi in trenutno obsega čili, koriander, komarček, kumino, čebulo, poper in triplat.
Esterházy Betriebe GmbH je ena izmed največjih avstrijskih ekoloških kmetij. Z ekološkim kmetovanjem so se začeli ukvarjati pred več kot desetimi leti. Esterházy obsega okrog 5600 hektarjev kmetijskih zemljišč. Velik del zemljišč je znotraj ali neposredno mejijo z okoljsko občutljivimi območji, kot so Narodni park Neusiedlersee / Seewinkel, naravni rezervati ali Natura 2000. 
Njihovi pridelki so visoko kakovostna krušna žita (pšenica, pira, rž) in krmna žita. 
Pridelujejo tudi vrsto drugih poljščin kot je oljna buča, koruza, sončnice, različne stročnice in sirek in metuljnice. 
Metuljnice so glavni vir hrane za krave dojilje pasme Aberdeen Angus, ki jih gojijo v zadnjih sedmih letih. Na posestvi imajo tudi svojo pekarno in se trudijo za nenehen razvoj inovativnih izdelkov. 
Posestvo Esterházy obsega tudi 22.281 ha gozda, ki je certificiran po PEFC shemi za trajnostno gospodarjenje z gozdovi. 

 

Partnerji
Partnerji
Zaščitni znaki
Zaščitni znaki