Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor


Vinarska ulica 14
2000 Maribor


Tel: +386 (0)2 2284952
Fax: +386 (0)2 2519482
www.kon-cert.si
info@kon-cert.si

»Slovenska potica«, zajamčena tradicionalna posebnost

»Slovenska potica«, zajamčena tradicionalna posebnost

Slovenska potica sodi med sladice, ki so jih znali pripraviti že naši predniki. Nekateri jo označujejo tudi kot »ambasadorko Slovenije«, saj so jo  slovenski izseljenci ponesli povsod po svetu.  Slovenska potica je tudi po zaslugi papeža Frančiška in Melanije Trump postala mednarodno prepoznavna. Vlogo za zaščito Slovenske potice so skupaj pripravile Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter Obrtna zbornica Slovenije. Slovenska potica je pripravljena s petimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena je v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, ki je okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa je gladek ali pokončno rebrast. Potresena je lahko s sladkorjem v prahu in kot taka predstavlja slovensko narodno sladico, na katero smo Slovenci zelo ponosni.

Od leta 2018 se lahko deklarira kot slovenska potica le tista potica, ki zadosti vsem zapisanim zahtevam v Specifikaciji za Slovensko potico in si na osnovi pregledanih in ocenjenih določenih zahtev pridobi certifikat s strani certifikacijskega organa.

V začetku meseca maja je Inštitut Kon-cert izvedel ocenjevanje na Kmetiji Štern – Kovačnik, z namenom pridobitve certifikata za zajamčeno tradicionalno posebnost- SLOVENSKO POTICO.

Kmetija Štern-Kovačnik leži v idiličnem okolju vasice Planica nad Framom. Zaradi neokrnjene narave, prvovrstnih domačih kulinaričnih dobrot ji pravijo tudi Nebesa na Pohorju. V delo na domačiji je vključena vsa družina: mama Angelca in Barbara skrbita za zelenjavni in zeliščni vrt in iz svežih pridelkov v kuhinji ustvarjata dobrote, ki se znajdejo na krožnikih gostov ali na prodajni polici. Moški del družine je zadolžen za živino, dela na travnikih, njivah in gozdovih. Pod skrbnimi rokami očeta Janeza nastajajo Kovačnikove mesne delikatese. Svoji kulinarični ponudbi bodo odslej dodali tudi »certificirano« Slovensko potico.

Prvi certifikat kmetiji evropske sheme kakovosti »Slovenska potica«, zajamčena tradicionalna posebnost, je podelila Kmetiji Štern - pri Kovačniku direktorica Inštituta Kon-cert ga. Ozimič Doroteja.

Partnerji
Partnerji
Zaščitni znaki
Zaščitni znaki