Dokazujemo odličnost

Vegan

Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor

zelene rastline

Spoštujmo živali

Vegan

Veganstvo je koncept, ki se ukvarja z odnosom med človekom, živaljo in naravo ter pravičnostjo in enakostjo ter ima globoke filozofske temelje.

Veganstvo je način življenja, ki poskuša izključiti vse oblike izkoriščanja in krutosti živali za hrano, oblačila ali druge namene.

Veganstvo je življenjski slog, ki izključuje vse živalske proizvode in skuša čim bolj omejiti izkoriščanje živali. Koncept veganstva presega prehrano. Vegani se izogibajo uporabi vseh izdelkov, ki so testirani na živalih in ne kupujejo ali uporabljajo neživilskih proizvodov živalskega izvora, kot so usnje, krzno in volna.

Zasebni standard Inštituta KON-CERT Maribor za veganske izdelke© določa zahteve za veganske izdelke in za njihove proizvodne procese, vse z namenom njihovega certificiranja. Standard smo razvili v sodelovanju s strokovnjaki iz Slovenskega veganskega društva. Podeljeni certifikati so objavljeni na spletni strani www.vegan.si.

Standard se uporablja za živilske in za neživilske proizvode. Certifikat za veganske izdelke potrjuje, da je živilo ali neživilski proizvod pridobljen in obdelan brez sestavin in pripomočkov živalskega izvora. Certificirati je možno različne vrste izdelkov: živila, ponudbo v gastronomiji, kozmetiko, čistila, tekstil in druge neživilske proizvode, kot na primer pohištvo.

Vse, ki razmišljate o certifikatu VEGAN vabimo, da si pridobite več informacij o prijavi v postopek certificiranja, in sicer tako, da izpolnite obrazec za predprijavo.

Licenca

V-label

V-label je mednarodno priznan in registriran certifikat za označevanje veganskih in vegetarijanskih izdelkov. Za kupce je preprost in zanesljiv vodič, ki jim je v pomoč pri nakupih. Podjetja s certifikatom V-label na svojih izdelkih kupcem zagotavljajo transparentnost pri pripravi izdelkov za njihovo uporabo.

Veganski in vegetarijanski izdelki so vse bolj raznovrstni, njihova ponudba pa se zaradi rastočega povpraševanja iz leta v leto povečuje. Da se vedno več potrošnikov odloča za nakup veganskih ali vegetarijanskih izdelkov, med drugim vplivajo tudi: okoljevarstvene zaveze, prehranska intoleranca, globalno ravnovesje in zdravstvene koristi.

V-label kategorije

Na osnovi lahko razumljive kategorizacije izdelkov kot veganskih ali vegetarijanskih, certifikat V-label kupcem jasno sporoča, kaj kupujejo. Veganski certifikat kupcem zagotavlja, da v izdelku ni uporabljenih nobenih sestavin živalskega izvora. Le-te je dovoljeno uporabiti pri izdelkih z vegetarijanskim certifikatom.

Certificiranje

Certificirati je mogoče posamezne procese, izdelke, storitve in jedilnike za proizvodne in gostinske obrate.

Registracija nove stranke je prvi korak, ki je potreben za licenciranje vaših veganskih in vegetarijanskih izdelkov z oznako V-label. Da bi vam pripravili nezavezujočo ponudbo, potrebujemo informacije o vašem podjetju in splošne informacije o izdelkih, ki jih želite licencirati.

Podrobne informacije o proizvodih za pregled izdelkov so potrebne po uskladitvi ponudbe in pogodbe. Po uspešnem preverjanju specifikacij izdelka in izvedbi certifikacijskega postopka boste prejeli dovoljenje za uporabo licence V-Label.

Letne kontrole in predoglede obratov izvaja Inštitut KON-CERT Maribor. Sodelujemo tudi pri ponudbi izobraževalnih programov obstoječim in bodočim strankam ter pri zasnovah novih shem V-label

solata

Zaščitni znaki

Vsak proizvajalec, ki ima veljaven certifikat Inštituta KON-CERT Maribor za veganske izdelke, ima pravico do označevanja svojih izdelkov z znakom »Vegan Slovenija«. Uporaba znaka je prostovoljna. Znak je na voljo tudi v angleškem jeziku.

vegan logo
v label vegan
v label vegetarian

Vegan

Kaj pridobite s certifikatom?

cebula cesen

Kako do certifikata?

Koraki v postopku certificiranja

  1. Posredovanje informacij o postopku certificiranja zainteresiranim strankam.
  2. Določitev področja in obsega certificiranja.
  3. Prijava v postopek certificiranja (oddate lahko tudi elektronsko predprijavo).
  4. Podpis pogodbe.
  5. Izvedba kontrole v obratu.
  6. Pogovor s kontrolorjem in dogovor o odpravi morebitnih neskladij.
  7. Odločitev o izdaji certifikata s strani certifikacijskega organa.
  8. Vsako leto je potrebno pridobiti nov certifikat.

Potrebujete pomoč?

Kontakt

Podrobnejše informacije boste dobili pri sodelavcu

Valentina Aleksic
Valentina Aleksić
Kontrolorka - ekološka pridelava

Zadnje novosti in zanimivosti

Aktualno

Ni aktualnih vsebin.

Vsi potrebni dokumenti

Obrazci

Obrazce pošljemo na zahtevo stranke.

Bodite pravočasno obveščeni

Zakonodaja

Zakaj izbrati inštitut KON-CERT?

Z več kot 20-letnimi izkušnjami je Inštitut KON-CERT vodilni za certificiranje trajnostnih kmetijskih praks. Pri nas lahko pridobite več certifikatov številnih shem kakovosti.

KON CERT logo